SJ Church - шаблон joomla Оригами

  •  
  •  
  • twiter
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 09:51

Εγκαινίων Ενθύμιον

 Πέρασαν τα χρόνια

Τό ρολόι, όσο και αν ο άνθρωπος το αγνοεί ή το στολίζει, εκείνο είναι ο αήττητος αντίπαλος του, γιατί τρέχει μετρώντας ημέρες και χρόνια. Αναγκαστική είναι πλέον η εκεχειρία μαζί του, έγινε πια είδος ανάγκης. Δεν αρκεί να έχουμε ένα καλό ή ακριβό ρολόι. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουμε πώς θα κερδίσουμε τον χρόνο, να γνωρίζουμε τα μηνύματα που μας στέλνει. Μηνύματα που έρχονται από το παρελθόν, θετικά ή αρνητικά. Τα μεν πρώτα να τα αξιοποιούμε, από τα δεύτερα να διδασκόμαστε, για να τα αποφύγουμε στο μέλλον.
Έτσι κύλησε και ο χρόνος του Ναού μας. Φιλοξένησε στα σπλάχνα του τις χαρές και τις λύπες των ενοριτών μας, κύρια όμως την προσδοκία τους να σωθούν, αφού εκεί συναντούν τον Σωτήρα Χριστό. Μακριά από τον κόσμο της ρουτίνας ή της επιπολαιότητας καταθέτουν δεκαετίες τώρα την προσευχή τους και την ελπίδα τους, ώστε το αύριο να είναι καλύτερο από το σήμερα από κάθε άποψη για τους ίδιους, την οικογένεια τους, την κοινωνία όλη.
Δεκαετίες πέρασαν από την ανέγερση του πρώτου Ναού, εβδομήντα χρόνια από τα εγκαίνια του μεγάλου Ναού. Ήταν 26 Μαΐου 1940.Τα τέλεσε ο Επίσκοπος Ταλαντίου Παντελεήμων (Παπαγεωργίου). Έκτοτε άρχισε ο αγώνας για τον εξωραϊσμό του Ναού. Ιδρύθηκε Σύλλογος Αποπερατώσεως, που εργάστηκε φιλότιμα και τον έκανε όμορφο εσωτερικά και εξωτερικά.
Πρωτεργάτες ήταν οι ιερείς, υπήρξαν αρκετοί και καλοί, οι οποίοι αφειδώς έδειξαν μέριμνα για τους αναξιοπαθούντες, για τα νιάτα. Τούτων τις προσκλήσεις άκουγαν οι ενορίτες και με ευχαρίστηση ανταποκρίνονταν μέχρι και στις ημέρες μας.

images_popup


Σημαντικός σταθμός ήταν οι σεισμοί του Σεπτεμβρίου 2009. Τα θεμέλια στάθηκαν ικανά να συγκροτήσουν τον όγκο του Ναού, αλλά οι ζημιές στο σώμα του είναι πολλές. Μεγάλο ήταν και το μεράκι των υπευθύνων να επανέλθει ο Ναός στην προηγούμενη ωραιότητα του. Κατάφεραν πολλά, υπολείπονται αρκετά.

Την επέτειο των εβδομήντα χρόνων θυμηθήκαμε το 2010. Η λήθη είναι κακός σύμβουλος της ιστορίας και εμείς προσπαθούμε να την νικήσουμε, για να διασώσουμε το παρελθόν ζώντας το παρόν, προετοιμαζόμενοι το μέλλον, το εδώ και το αλλού.
Η επετειακή έκδοση έχει δύο κοσμήματα. Την ευλογία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ από το μαρτυρικό και πάντοτε φωτίζων την Ορθοδοξία Φανάρι και του Μακαριωτάτου Σεπτού Ποιμενάρχη μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. Την έκδοση την ανέλαβαν το ζεύγος Στέφανου Πανταζή και Χρυσάνθης Χρονοπούλου ως πράξη οφειλής στον Ναό, με τον οποίο έχουν συνδέσει πολλές στιγμές της ζωής τους. Ευχαριστούμε πολύ και τον κ. Ανδρέα Μηλιώνη, συγγραφέα, ερευνητή τοπικής ιστορίας, για τις υποδείξεις του επί του κειμένου. Η ευγνωμοσύνη για τους χορηγηθέντες χαιρετισμούς και την οικονομική δαπάνη είναι εγκάρδια και παντοτινή.

                                                                                                                       π. Χρυσόστομος

Top

Επικοινωνία

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λ. Δημοκρατίας 50  Τ.Κ.  135 61
Τηλ. 210-2611689
Φαξ: 210 - 2631492

email: i.n.ag.anargyron.at@gmail.com